Ufuk2020 (HORIZON 2020)
Avrupa Komisyonu’nun; kendi pazarını yaratacak, iş imkânları doğuracak, büyümeyi destekleyecek ve yaşam standartlarını yükseltecek yeniliklere odaklanan EIC Accelerator (Avrupa Yenilik Komisyonu Hızlandırıcısı) programında desteklenen KOBİ’lerden biri olduk. Eski adı SME Instrument (KOBİ Enstrümanı) olan programa, 2018 yılında, “Virtual Reality in High Fidelity Flight Simulation” (Yüksek Sadakatli Uçuş Simülasyonu için Sanal Gerçeklik) projesi ile başvurduk ve kabul edilen projenin ilk safhasını tamamladık.
Projede, hava aracı simülatörlerinin maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak bir teknoloji geliştiriyoruz. Günümüzde, bir tam uçuş simülatörünün maliyetinin önemli bir kısmını 6 serbestlik derecesine sahip hareket sistemi, projektörler ve hava aracı kokpiti gibi donanım kalemleri oluşturuyor. Diğer yandan, eğitim alan pilotun sanal gerçeklik gözlüğü takması ile bu donanım kalemlerine duyulan ihtiyacın ortadan kalkma potansiyeli bulunuyor.
Proje kapsamında, yüksek sadakatli uçuş modellerini, sanal gerçeklik gözlükleri ile entegre ederek, simülatör maliyetini, 125 bin avro seviyesine indirmeyi hedefliyoruz.
EIC Accelerator programında tamamladığımız ilk fazda; yüksek sadakatli uçuş modellerimizin, mevcut sanal gerçeklik ekipmanı ile entegre edilebildiğini; sanal görüş ekipmanı üreticileri ile stratejik iş birlikleri kurulabileceğini; son ürünün finansal olarak başarılı olabileceğini gösterdik.
İkinci faza yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu faz öncesindeki hazırlıklarımızı, ülke içi destek programları ile tamamlamayı hedefliyoruz.
Bu projede, Aerotim ekibi olarak, uzun yıllardır çalıştığımız bir konuda, somut bir son ürüne, bir adım daha yaklaştık. Simülatörlerde sanal gerçeklik gözlüğünün kullanımı konusunda ilk gösterimimizi, 2009 yılında yapmıştık. Dr. İlkay Yavrucuk, Eser Kubal ve Onur Tarımcı tarafından yazılan “A low cost flight simulator using virtual reality tools” başlıklı makale, Nisan 2011’de, IEEE Aerospace and Electronic Systems Magazine’de yayınlandı. Bu makale, 2012 yılında, IEEE Harry Rowe Mimno ödülüne layık görüldü. Bu ödül, IEEE Aerospace and Electronic Systems Magazine’de, son bir yılda yayınlanan en iyi makaleye veriliyor.
“Virtual Reality in High Fidelity Flight Simulation” projesi kapsamında yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda, kuruluş nedenlerimiz arasında yer alan, akademik dünyada yapılan çalışmaları ekonomik faydaya dönüştürme çabamızın da güzel bir örneği olarak bize gurur veriyor.